Loop jij ook al te watertanden bij al het lekkere eten dat we elk jaar op Zomerfolk hebben? Dan begrijpen wij je helemaal! Wat denk je van het heerlijke Kürtőskalács/schoorsteenbrood?

Kürtőskalács of schoorsteenbrood komt oorspronkelijk uit Roemenië/Transsylvanië. De Hongaarse Tartaren uit ca. 1450 draaiden dit zoete brooddeeg op een stok en gaarden dit boven het open vuur. Robert Visser van Kürtőskalács Nederland heeft dit unieke recept naar ons land gehaald en gebruikt deze traditionele bereidingswijze ook, maar dan op een speciaal in Roemenië gemaakte houtskool grill.

Het deeg van de Kürtőskalács wordt vers in de stand bereid en op de originele houten cilinders gedraaid. Tijdens het garen karamelliseert de suikerlaag, wat het brood zijn smaakvolle kleur geeft. Wanneer de Kürtőskalács gaar is, wordt deze lekkernij afgemaakt met een smaak naar wens.

Origineel gebruiken de Roemenen walnoten als garnering en in Nederland is de smaak kaneelsuiker favoriet. Maar het is zeker aan te raden om eens buiten de bekende weg te gaan met de variaties Roemeens grotzout of Hannie’s Hakhoning.