Dervish

Dervish brengt al meer dan 25 jaar Ierse traditionele muziek op de wereld. Beschreven door de BBC als “een icoon van Ierse muziek”, speelde de band op festivals van Rio tot Glastonbury. Ze vergezelden de Ierse president op staatsbezoeken aan Letland en Litouwen en premier van Ierland op een handelsmissie naar China als culturele ambassadeurs die een time-out maakten voor een spontane sessie over de Chinese muur. Dervish heeft een line-up met enkele van de beste traditionele muzikanten van Ierland, voorgezeten door een van de bekendste zangers van het land, Cathy Jordan.

De krant Guardian zei: “Dervish is gewoon briljant. Ze dragen de Ierse geschiedenis met zich mee. ”Dervish is al lang een van de grootste internationale namen in de Ierse muziek. Ze staan ​​bekend om live-uitvoeringen, die verbluffende melodieën matchen met verbluffende interpretaties van traditionele liedjes. Hun studio en live-albums – tot nu toe 13 – vormen een van de uitstekende catalogi in Ierse muziek.

Ze zijn regelmatige bezoekers aan de VS, die uitverkochte shows van kust tot kust uitvoeren. Hun fanbase strekt zich echter uit over verschillende continenten, waaronder Europa, Azië en Zuid-Amerika. Ze waren de eerste Ierse band die het grootste muziekfestival ter wereld speelde, Rock in Rio, met naar schatting 250.000 mensen. Door de jaren heen hebben ze in dezelfde line-up gestaan als artiesten als James Brown, Neil Young, Sting en zelfs Iron Maiden! In 2020 is Dervish nog steeds bezig met internationaal touren.

Alle zes leden van Dervish zijn doordrenkt van de muzikale tradities van graafschappen Sligo en Leitrim in Noordwest-Ierland. Het is een gebied dat overeenkomt met de Atlantische kust met legendarische bergen en landelijke landschappen. Het heeft een groot aantal muzikanten, artiesten en schrijvers geïnspireerd, waaronder de Nobelprijswinnende dichter W. B. Yeats.

In 2004 kreeg Dervish de hoogste eer in hun geboortestad toen ze de vrijheid van Sligo City kregen tijdens een openbare receptie, een eerbetoon die ze delen met Yeats zelf, Michael Flatley en gravin Markievicz. Dervish werd gevormd in 1989 toen vier van de oprichters elkaar ontmoetten tijdens informele sessies in de pubs van Sligo. – Shane Mitchell (accordeon), Liam Kelly (fluit), Brian McDonagh (mandola / mandoline) en Michael Holmes (bouzouki). Ze werden al snel vergezeld door Roscommon geboren zanger en bodhran (drum) speler Cathy Jordan, en later door de Ierland Fiddle Champion Tom Morrow in 1998. Het is een opmerkelijke en soms elektrische combinatie – “in staat om te spelen met noot-perfecte nauwkeurigheid en perfecte controle op bijna supersonische niveaus ”(Irish Voice, New York).

Maar Dervish trouwt met technische schittering met een zeldzame gevoeligheid, geboren uit een begrip van de muziek en vele jaren van samen spelen. De Irish Times zei dat hun “integriteit de groep tot een formidabele erfgenaam maakt van de troon verlaten door The Bothy Band, zo niet een serieuze mededinger voor de internationale ruimte van The Chieftains.” Het News Journal (Delaware) beschreef Dervish als: “De meest overtuigende, meest soulvolle Ierse traditionele folkband die vandaag speelt. Als je ooit in de prachtige stad Sligo op de wilde Atlantische manier terechtkomt, bekijk dan de muzieksessies die in veel etablissementen plaatsvinden. De leden van Dervish spelen graag nummers over waar het allemaal begon.