[:en]

Is your mouth already watering thinking of all the delicious food we have at Zomerfolk? Then we completely understand you! What do you think of the delicious Kürtőskalács /chimney bread?

Kürtőskalács or chimney bread is originally from Romania / Transylvania. The Hungarian Tartars from about 1450 turned this sweet bread dough on a stick and planted it over the open fire. Robert Visser from Kürtőskalács Netherlands has brought this unique recipe to our country and also uses this traditional method of preparation, but on a special charcoal grill made in Romania.

The dough from the Kürtőskalács is freshly prepared in the stand and turned on the original wooden cylinders. During the this the sugar layer caramelises, giving the bread its tasteful color. When the Kürtőskalács is done, this delicacy is finished with a taste to your liking.

Originally the Romanians use walnuts as a garnish and in the Netherlands the cinnamon sugar topping is favorite. But it is certainly advisable to go outside the familiar way with the variations Romanian salt or Hannie’s Hakhoning![:nl]

Loop jij ook al te watertanden bij al het lekkere eten dat we elk jaar op Zomerfolk hebben? Dan begrijpen wij je helemaal! Wat denk je van het heerlijke Kürtőskalács/schoorsteenbrood?

Kürtőskalács of schoorsteenbrood komt oorspronkelijk uit Roemenië/Transsylvanië. De Hongaarse Tartaren uit ca. 1450 draaiden dit zoete brooddeeg op een stok en gaarden dit boven het open vuur. Robert Visser van Kürtőskalács Nederland heeft dit unieke recept naar ons land gehaald en gebruikt deze traditionele bereidingswijze ook, maar dan op een speciaal in Roemenië gemaakte houtskool grill.

Het deeg van de Kürtőskalács wordt vers in de stand bereid en op de originele houten cilinders gedraaid. Tijdens het garen karamelliseert de suikerlaag, wat het brood zijn smaakvolle kleur geeft. Wanneer de Kürtőskalács gaar is, wordt deze lekkernij afgemaakt met een smaak naar wens.

Origineel gebruiken de Roemenen walnoten als garnering en in Nederland is de smaak kaneelsuiker favoriet. Maar het is zeker aan te raden om eens buiten de bekende weg te gaan met de variaties Roemeens grotzout of Hannie’s Hakhoning.[:de]

Läuft dir auch das Wasser im Munde zusammen von all dem leckeren Essen, das wir jedes Jahr auf dem Zomerfolk haben? Das verstehen wir sehr gut! Was hälst du von leckeren Kürtőskalács/schoorsteenbrood/Baumstriezel?

Kürtőskalács oder auch Baumstriezel kommen ursprünglich aus Rumänien/Transsilvanien. Die Ungarischen Tartaren aus den 1450er Jahren drehten diesen süßen Brotteig auf einem Stock und garten ihn über offenem Feuer. Robert Visser von Kürtőskalács Nederland hat dieses ursprüngliche Rezept in die Niederlande geholt und bereitet die Striezel in traditioneller Weise auf einem in Rumänien gefertigten Holzkohlegrill zu.

Der Teig der Kürtőskalács wird frisch im Stand zubereitet und auf originale Holzzilinder gewickelt. Während des Garens, karamellisiert die Zuckerschicht, was dann auch die typische Farbe ergibt. Wenn die Kürtőskalács gar sind, kann man sie noch nach Geschmack mit verschiedenen Leckereien verzieren lassen.

Traditionell nahmen die Rumänen Walnüsse als Garnitur, in den Niederlanden ist Zimt und Zucker der Favorit. Ein Tipp ist es aber, mal was Neues auszuprobieren und Rumänisches Höhlensalz oder Hannie’s Hakhonig zu probieren.[:]

nl_NL