[:en]

During the Rapalje Zomerfolkfestival a number of dancers from Highland Dancing NL will give a workshop in Scottish dancing. One of the most famous Scottish dances is the sword dance, in which a dancer, dressed in Scottish kilt, jumps around and crosses over two crossed swords on the sounds of the bagpipes. But other dances will also be covered.

The dance form originated in Scotland but is now being danced all over the world. Originally, the dances were danced by the Scottish clans at, for example, a victory and it was purely reserved for the men. In the meantime it is a mixed sport, but the dances are largely solo. Highland Dancing NL is a Scottish dance group based in Zuidlaren. The dancers come from the 3 northern provinces and train every week to participate in various competitions and performances at home and abroad.

For more info see: www.highlandancing.nl

[:nl]

Tijdens het Rapalje Zomerfolkfestival zal een aantal dansers van Highland Dancing NL een workshop Schots dansen geven. Een van de bekendste Schotse dansen is de zwaarddans, waarbij een danser, gekleed in Schotse kilt, rond en over 2 gekruiste zwaarden springt op de klanken van de doedelzak. Maar ook andere dansen zullen aan bod komen.

De dansvorm is ontstaan in Schotland maar wordt tegenwoordig overal ter wereld gedanst. Oorspronkelijk waren het dansen die door de Schotse clans werden gedanst bij, bijvoorbeeld, een overwinning en was het puur aan de mannen voorbehouden. Inmiddels is het een gemengde sport, maar de dansen zijn wel grotendeels solo. Highland Dancing NL is een Schotse dansgroep met het thuishonk in Zuidlaren. De dansers komen uit de 3 noordelijke provincies en trainen elke week om mee te kunnen doen met diverse competities en optredens in binnen en buitenland.

Voor meer info zie: www.highlandancing.nl

[:de][:]

nl_NL