Fling

Fling haalt de muziek regelrecht uit Ierland. Van het ruige land van Donegal, ver weg van het rumoer van de grote stad. Vanachter magische steenhopen en turfvuren, onder grijze bergen, in de huiskamer, de pub of een kruising van wegen; daar vind je nog de onversneden traditie van muziek delen en doorgeven. Geniet van de de melancholieke klanken van de Ierse Uilleann pipes, zang recht uit het hart, de woeste Donegal fiddle, de helder klinkende snaren en de roep van de wilde houten dwarsfluit. Even wegdromen bij prachtige ballades en verhalen over bevroren ontdekkingsreizigers, blote rovers, vallende jonkvrouwen, verdronken boeken en zingende zwanen…

Annemarie de Bie wordt beschouwd als één van de meest toonaangevende zangeressen in het genre. Ze wordt internationaal geroemd en gezien als een autoriteit en is daarom veel gevraagd als docent en heeft talloze workshops verzorgd. Naast haar krachtige, lyrische en wonderschone zang is ze in dit programma ook te horen op de Ierse houten dwarsfluit, de bodhrán (Ierse trommel) en gitaar.

Evertjan ’t Hart is grondlegger en arrangeur van Fling en verantwoordelijk voor de onnavolgbare, roerende en unieke sound van de band. Hij bespeelt de magische Uilleann Pipes (Ierse doedelzak) en is naast bespeler tot ver over de grenzen befaamd als bouwer van het instrument. Behalve de Uilleann Pipes bespeelt hij ook Whistles en Bouzouki. Evertjan is als solist te gast geweest in het VPRO- programma ‘Vrije geluiden’ en bij ‘Podium Witteman’ van de NTR.

Anna Marije van der Leest neemt een krachtige fiddle-partij en de tweede stem voor haar rekening. Anna Marije speelt al jaren traditionele folk in Nederland, Schotland en Ierland. De ruige Donegal stijl van haar vioolspel zorgt voor een opwindende drive en geeft samen met haar prachtige tweede stempartijen, bijzondere diepgang aan de muziek van Fling.

Kaspar Laval staat internationaal bekend om zijn kraakheldere en ritmische bouzouki-spel en behoort volgens New Folk Sounds “tot de absolute top van de lage-landen folk”. Zijn onweerstaanbare “soundscapes” bij de arrangementen van Fling lokken de luisteraar onvermijdelijk naar het hart van de muziek.

 

nl_NL