Pé & Rinus

Ze komen weer terug! Het meest bekende duo van Groningen zette in 2015 ons festival al op stelten en komt dit in 2022 weer doen!

Dit Groningse muzikale cabaretduo werd in de jaren ’80 bekend door straatoptredens in de stad Groningen waarbij ze, zichzelf begeleidend op een akoestische gitaar, bekende liedjes zongen voorzien van teksten in het Gronings en Nederlands. De Haan en Den Hollander waren lid van studentenvereniging Albertus Magnus. Nadat beiden, apart van elkaar, in 1978 deelnamen aan een verenigings-songfestival besloten ze om samen verder te gaan. In 1980 werd hetzelfde songfestival gewonnen met het liedje Gezina. Kort daarop begonnen ze met straatoptredens. Ze gebruikten hiervoor het brede deel van de Herestraat in Groningen, voor de Hema. Door de grote aanloop liep de straat vaak geheel dicht.

Legendarische optredens waren onder meer op 25 februari 1982 in De Trefkoel in Paddepoel, 11 maart 1982 in Het Dok in Lewenborg, 5 mei 1982 in het Noorderplantsoen en 17 september 1982 in Jeugdsoos Rehoboth (tegenwoordig Zaal Flits) in Loppersum en het Oerol festival op Terschelling. Bij grotere optredens werden ze bijgestaan door een begeleidingsband genaamd De Containers.

In 1985 stopte de band. In 1988 startten ze met Alina Kiers met het trio De Bende van Baflo Bill, later gevolgd door Voorheen de Bende. Een afscheidsconcert werd gehouden op 16 november 1984 in de Stadsschouwburg van Groningen. Hierna volgde in het voorjaar van 1990, op veler verzoek, nog een reünieconcert. In 1994 gaven ze nog twee concerten in de Groninger Evenementenhal, P&R Tien Jaar Uit Elkaar. De kaarten voor deze voorstellingen waren binnen de kortste keren uitverkocht. Het vijfentwintigjarig artiestenjubileum van De Haan en Den Hollander werd gevierd met een korte tournee in september en oktober 2005. De beide slotconcerten in Martiniplaza werden door tweemaal vierduizend bezoekers bezocht. Tijdens dit optreden speelde Daniël Lohues mee met Zundagoavond Blues.

In december 2005 werden Pé & Rinus Groninger van het Jaar.

Op 14 januari 2008 zongen Pé & Rinus mee met het Grönnens Laid tijdens de recordpoging “Volkslied zingen” op de Grote Markt in Groningen. Daarnaast speelden ze ook hun instrumentale versie van het lied en zongen ze “Jelle (Gaat Lekker)”. Op 10 mei lanceerden Peter en Frank samen met De Bond tegen Harries als grap de oldskool remix van het nummer De Plattelandsvrouwen – een jumpstyleversie. Op 23 februari 2012 gaven Pé & Rinus een concert in Martiniplaza, waarbij ze begeleid werden door het Noordpoolorkest. In 2015 waren ze voor velen dé verrassing op Zomerfolk en in 2016 stonden ze op de Zwarte Cross. Bovendien hebben ze net een nieuwe cd uitgebracht!

Iedereen die in 2015 bij het optreden van deze geweldige mannen was, zal zich dit zeker herinneren. Wij zijn dan ook ontzettend trots dat ze er in 2022 weer bij zijn!

 

nl_NL