Volgens veel critici is Shantalla een van de beste Keltische groepen in Europa. Hoewel ze gevormd en gevestigd zijn in België, zijn vijf van de bandleden Iers en de zesde Schotse. Hun cd’s zijn unaniem goed ontvangen door critici en publiek.

Hun muziek is afkomstig uit vele bronnen – uiteraard Ierland en Schotland, maar ook de VS, Canada en Bretagne – en bevat originele composities, nieuwe arrangementen van hedendaags materiaal en bewerkingen van traditionele muziek. . Hun live-optredens zijn krachtig en gepassioneerd, maar ook vol goede humor en interactie met het publiek. Elk lid van de band is individueel begaafd en ervaren en combineert ze tot een krachtig geheel. De unieke stem en charme van Helen Flaherty, de aansturende ritmes van Simon Donnelly en Joe Hennon, en de multi-instrumentaanval van Michael Horgan, Gerry Murray en Kieran Fahy maken Shantalla uniek in de wereld van de Keltische muziek. Geen enkele andere band combineert momenteel uilleann pipes, accordeon, fiddle, fluiten en fluitjes onder één dak.

Hun eerste CD, ‘Shantalla’, werd in 1999 in België uitgebracht en kreeg lovende kritieken in Europa en Noord-Amerika. De tweede CD ‘Seven Evenings, Seven Mornings ‘werd uitgebracht in 2001. Recensies waren net zo goed als die van’ Shantalla ‘, met veel critici die zeiden dat het de komst van de band als een belangrijke kracht in de internationale Keltische muziekscene bevestigde.

In 2005 ontbond Shantalla en gingen de individuele leden hun eigen weg, spelen en opnemen in verschillende formaties, inclusief met The Helen Flaherty Band, Hot Spoons en OMNIA. Na een pauze van vijf jaar werd de band opnieuw gevormd en voegde bouzouki en gitarist Simon Donnelly zich bij de oorspronkelijke bezetting. Hun derde CD ‘Turas’ – een Iers woord dat reis betekent – werd in 2011 uitgebracht. Recensenten waren het erover eens dat de band goed was als altijd en was uitgegroeid tot een van de beste Keltische muziekacts in de internationale folkscene.

Shantalla’s vierde CD ‘From the East to the West’, zal worden uitgebracht in de zomer van 2019 en zal verkrijgbaar zijn bij Zomerfolk.