The High Kings

De High Kings zijn Finbarr Clancy, Darren Holden, Brian Dunphy en nieuwste lid Paul O’ Brien. The High Kings werden opgericht in juni 2007 toen Brian, Darren, Finbarr en voormalig lid Martin Furey door David Kavanagh werden gevraagd om lid te worden van een gloednieuwe Ierse balladgroep nadat hij een gat in de markt had opgemerkt voor een band die gespecialiseerd is in traditionele Ierse muziek.
Het duurde niet lang tijdens hun eerste studio-repetitie voordat ze zich realiseerden dat de manier waarop hun individuele stemmen samenvloeiden, betekende dat ze iets speciaals op het spoor waren.

De High Kings bespelen samen 13 instrumenten, waardoor ze het unieke geluid en de sfeer creëren die ze tot op de dag van vandaag laten horen. Dit werd bevestigd toen hun titelloze debuutalbum nummer 2 bereikte op de wereldwijde Billboard Music-hitlijst. In maart 2009 speelden The High Kings 5 opeenvolgende uitverkochte shows voor een volgepakt publiek in het Olympia Theatre in Dublin.
Tegen het einde van 2009 gaven The High Kings een licentie voor hun tweede studioalbum ‘Memory Lane’ aan Universal Music Ireland, waarmee het snelle traject werd aangegeven dat de band in hun korte leven had afgelegd. ‘Memory Lane’ werd uitgebracht in februari 2010 en na een succesvolle Ierse tournee werd het album platina in juni, slechts 4 maanden na de eerste release. Ze volgden ‘Memory Lane’ met een ‘Live in Ireland’-album dat lovende kritieken kreeg omdat het de energie liet zien die de band naar de liveshows brengt.

In 2011 was de band de locaties waar ze eerder speelden ontgroeid en moest ze niet alleen in Ierland, maar ook in Amerika en in heel Europa op grotere locaties gaan spelen. Veel fans werden vaste gezichten toen ze de band effectief volgden op hun uitverkochte tournees, waarbij ze vele oceanen en grenzen over de hele wereld overstaken, gewoon om hun favoriete band live te zien optreden. Mensen hielden van wat ze deden; een nieuwe kijk op traditionele Ierse ballads voor een publiek van meerdere generaties. In 2013 gaf de band Sony Worldwide een licentie voor hun aanstaande album ‘Friends for Life’, nog een indicatie van hun wereldwijde aantrekkingskracht. ‘Friends for Life’ bevatte 8 originele nummers geschreven en gecomponeerd door de band en werd uitgebracht in 2013. Het meenemen van hun originele nummers op de weg was een nieuwe en opwindende mijlpaal voor de band en het duurde niet lang voordat ‘Oh Maggie ‘ en ‘Irelands Shore’ werden door het publiek teruggezongen.

November 2014 markeerde een nieuwe mijlpaal voor de band toen ze ‘Four Friends Live’ opnamen op het Millennium Forum in Derry, wat hun eerste gezamenlijke cd/dvd was en de eerste live dvd-opname sinds de debuut-dvd ‘Live in Dublin’ in 2008. een deel van 2016 werd doorgebracht in de studio om hun album ‘Grace & Glory’ op te nemen. Het album stond op nummer 1 in de Ierse Indie-hitlijsten en werd zeer goed ontvangen door zowel critici als fans. De rest van 2016 en begin 2017 werd uitgebreid besteed aan het toeren van het nieuwe album. In de afgelopen 12 jaar hebben The High Kings 4 studioalbums, 2 livealbums en 2 dvd’s uitgebracht. In 2017 brachten ze een verzamelalbum ‘Decade’ uit dat 10 ongelooflijk succesvolle jaren samen vierde en ook 5 gloednieuwe opnames bevatte.

In 2012 traden ze op voor president Obama in Moneygall, dit leidde tot een persoonlijke uitnodiging van de president om op te treden tijdens de viering van St. Patrick’s Day in het Witte Huis in 2012. Ze vlogen rechtstreeks vanuit Londen, waar ze al de hoofdact waren van het St. Patrick’s Day-concert van de burgemeester van Londen. In 2015 werden The High Kings uitgenodigd in het Pentagon als gasten van generaal Martin Dempsey, de voorzitter van de Joint Chiefs of Staff. Ze traden op naast de US Marine Corps-band en markeerden weer een speciale gelegenheid voor de band. Om de 20e verjaardag van het Ierse rugbylied ‘Ireland’s Call’ te vieren, werd de band door de oorspronkelijke componist Phil Coulter gevraagd om hun eigen versie op te nemen, die vervolgens werd opgenomen in de TV3-documentaire.

The High Kings blijven de lat extreem hoog leggen voor Ierse folkbands over de hele wereld en worden algemeen beschouwd als toonaangevend in het genre. In 2019, na een reis van 12 jaar, blijven The High Kings optreden in uitverkochte zalen over de hele wereld voor hun steeds groter wordende leger van trouwe fans die generaties overspannen.

nl_NL